Coronavirus-app hoe werkt het?

Coronavirus vertragen met behulp van CoronaMelderOm te proberen de verspreiding van het coronavirus te vertragen, zijn in veel landen corona-apps uitgebracht. In Nederland is de app CoronaMelder ontwikkeld. CoronaMelder vertraagt de verspreiding van het virus omdat mogelijke besmettingen snel worden opgemerkt. CoronaMelder werkt dus als een aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD. Niet alleen jouw bekenden worden gewaarschuwd als je bent besmet. Ook onbekenden die jij bijvoorbeeld in het OV, een restaurant of in de supermarkt bent tegengekomen, worden anoniem gewaarschuwd.

Hoe werkt CoronaMelder
CoronaMelder stuurt je een bericht als je wat langer in de buurt bent geweest met iemand die besmet is met corona. De app geeft je ook advies wat je dan het beste kan doen. CoronaMelder herkent andere telefoons met de app. Dit gebeurt door middel van bluetooth. De app maakt om het uur een willekeurige code. Als je langere tijd dichtbij iemand anders bent die de app ook op zijn telefoon heeft, delen de telefoons die code met elkaar. CoronaMelder weet niet wie je bent. En weet ook niet waar je bent.
Kijk hier voor een animatie hoe CoronaMelder werkt. Je bepaalt als gebruiker van de CoronaMelder zelf of je anderen wilt waarschuwen via de app. Als je bent besmet met corona, zal de GGD-medewerker die jou belt met de uitslag dit aan je vragen. Hier vind je meer informatie over CoronaMelder en een link naar de app.

CoronaMelder werkt overigens alleen op iOS13.5 en hoger en Android 6.0 of nieuwer. Volgens het ministerie kunnen mensen met een iOS-versie vanaf 11.0 hun iPhone meestal wel updaten naar iOS 13.5. De helpdesk van CoronaMelder kan je daarbij helpen, de helpdesk bereik je via 0800 1280.

CoronaMelder en privacy
Voor CoronaMelder worden zo min mogelijk persoonlijke gegevens gebruikt. Er wordt niet gevraagd om je naam of e-mailadres. De CoronaMelder weet niet wie je bent. De app weet niet waar je bent. CoronaMelder weet niet wie de mensen zijn die de app gebruiken. De app weet niet met wie jouw telefoon de codes heeft uitgewisseld.

Toch heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (de AP) de overheid afgeraden CoronaMelder al in gebruik te nemen. De AP is positief over hoe de app ontwikkeld is. Daaruit blijkt duidelijk dat deze ontworpen is met privacy als uitgangspunt. Maar de app is meer dan wat jij op het scherm van je smartphone ziet. CoronaMelder is ook afhankelijk van de techniek en privacyregels van Google en Apple en de servers waar de willekeurige codes worden heen gestuurd. In het kort adviseert de AP de overheid het volgende:

Maak goede afspraken met Google en Apple omdat hun software de Nederlandse corona-app mogelijk maakt.
Regel in een wet welke bevoegdheid de minister van VWS krijgt met de corona-app en welke rechten Nederlandse burgers hebben met betrekking tot het gebruik van CoronaMelder.
Zorg dat alles wat er op de servers gebeurt met de data van CoronaMelder veilig is. Zorg ervoor dat duidelijk is wie de server beheert en hoe deze partij zorgt voor de veiligheid van de data.
Voor meer informatie over het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens over CornaMelder.

Suc6 Raymond Lenz TotalPrevent

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *